Tuesday, May 24, 2011

felda ayer itam

18 hingga 22 mei 2011 tarikh keberadaan di felda ayer itam, johor. aku sebagai salah sorang peserta program khidmat komuniti. tugas aku adalah menjadi anak angkat kepada salah sebuah keluarga kat situ. ada adik beradik gak oo.. namanya Teh Nurliyana. majoring fisioterapi kat UKM cawangan KL. adik beradik angkat plak ada 4 org. yang sulung form 4, second darjah 6, third darjah 3 and yang last darjah 2. manja semua adik2 aku ni. yang sulung tu salu tembak ayat2 perli kat aku dengan teh. terasa la jugak tapi memandangkan dia baru nak meningkat remaja so kami pikir maybe style dia macam tu. lex suda. budak2 tak perlu nak layan sangat. walaupun dia macam tu aku tao dia sayang kami. haha.

aktiviti sepanjang kat sana. ofkos la kami ibarat kakak sulung dalam family angkat tu. aku ditugaskan guide adik darjah 6 dalam kelas. so pagi2 kena bangun mandi siap2 p antar adik2 aku ke sekolah. perghh liat la jugak tapi sebab pikir kat uma org so gagah gak la bangun mandi di pagi yang sejuk cmtu. sibling aku sedap bergolek lagi lepas subuh. JELES! dia dok uma tolong mak masak. pastu baru p dewan setting apa2 yang patot. bila malam plak makan awal tdo pon awal. tak ley terima btol kul 9.30 da gelap uma. haha. sesungguhnya kehidupan org2 kat felda memang macam tu. bangun awal dan tdo pon awal.

kenangan dgn kawan2 sekolej pulak. macam biasa la. mengumpat tu wajib. bukan mengumpat family angkat tapi mengumpat urusetia2 program tu. macam sh*t certain urusetia tu. macam nak bagi makan kaki. bukan kaki ayam tapi kaki aku. heh. poyo sial. padahal setaraf je pon 2nd year. podahhhh. wat program serupa syok sendiri. kelam kabut sana sini. aiyo. tapi bukan SEMUA yang macam ni. sikit2 je. pastu ada ketika kami lepak kat warung makan abc. perghh nikmat sebab johor SANGAT panas berbanding bangi. ini serius. sambil melepak sambil mengumpat la kan. pastu snap sana snap sini. lari dari rewang memasak masa last day tu. bukan saja2 tao tapi sebab nak cari adiah kat family angkat. singgah jap kat uma abg ijan makan2 rehat2 tdo2. hee

hari terakhir a.k.a hari perpisahan. menitis jua air mata ku nak berpisah dengan keluarga yang menjaga aku 5 ari tersebut. adik aku yang sulung tu menangis beria. aku da cakap da dia sayang kami. kalo tak sayang tak nangis da tu. kih3.

macam2 pengalaman yang aku dapat. semuanya dalam memori. 1 day aku nak p jenguk lagi family tu. and aku harap adik2 aku tu berjaya dunia akhirat. =)



team ibu zain yang kepoh dan kuat mengumpat




first time makan nasi ambang. satu dulang 4 5 org.




ni la family angkat aku =)


p/s : mak,,kalo ica kawen dgn org joho ica paksa mak dtg kenduri tao,,kih3


2 comments:

  1. sy bukanlah dari golongan yg join mengumpat nih.. haha

    ReplyDelete
  2. tlg jgn deny kebenaran tu okay,,haha

    ReplyDelete